Nog maar één van de Big five.

Donderdag ochtend zijn we verder gegaan met het vrijmaken van de wegen. We staan aan de zijkanten van de truck, zodat je makkelijk er op en er af kan springen voor het verwijderen van takken. Ook wisselen we met het rijden, dan rijd de één en dan de ander, het is best leuk maar ook wel moeilijk om te rijden, je gaat berg op en berg af en je moet continue op de weg letten, ook voor de gene die buiten de jeep hangen dat ik die niet in de bosjes rijd. Eigenlijk zijn we ook meteen een game drive aan het doen, we rijden het hele park door en we zien van alles voorbij schieten, en als het lukt proberen we foto's te maken. Ik heb alweer een heleboel dieren gezien en de impala's en de apen tel ik niet meer mee. Na de lunch zijn we begonnen met het vrijmaken van een oud pad dat over een heuvel in het kamp loopt. Op de heuvel is een braai plek gemaakt voor de toeristen, aangezien deze nooit werd gebruikt is ook het hele pad verdwenen. Dus aan ons de taak om het weer helemaal tak/boom/bos vrij te maken. We zijn ook nieuwe paden aan het maken, aangezien je een hele mooie zonsondergang aan de ene kant ziet en een mooi zonsopgang aan de andere kant. Ik moet eerlijk zeggen dat het werk echt zwaar is,en nu al behoorlijke spierpijn heb. Ook zijn 9 van de 10 takken en bomen voorzien van doornen en stekels dus ik zit al lekker onder de krassen. We hebben het natuurlijk niet in één middagje af kunnen krijgen dus morgen gaan we weer verder maar het ziet er al heel mooi uit.

Vrijdag ochtend zijn we verder gegaan met het vrijmaken van de paden, en de bezoekers kunnen nu zien dat je daadwerkelijk de heuvel op kan lopen. Na de lunch zijn we een nieuwe tafel gaan maken voor de braaiplek die we vanochtend helemaal hebben opgeknapt. De nieuw tafel wordt gemaakt uit het onderstel van een bed(ben benieuwd of het iets wordt). Ik ben dus bezig geweest met het bed uit elkaar schroeven, planken op maat zagen, en de planken in de lak zetten dit moet helaas 3 keer gebeuren dus we zijn nog even bezig. Toen we daar eindelijk mee klaar waren gingen we met zijn drieën op bush camp. We zijn het reservaat ingereden, tijdens de rit hebben we een jakhals gezien en ongeveer na 15 minuten hebben we de bush camp onder een gigantische boom bereikt. Er staat een tafel en er is een braai plek, dus we hebben meteen het vuur aangestoken, hebben heerlijk gebraaid en daarna een groot kampvuur gemaakt. We hebben helaas niets voorbij zien lopen maar we hebben wel de heyena's gehoord en wat olifanten die iets verderop aan het trompetteren waren. Wat helemaal geweldig is dat we naast de vallende sterren ook een komeet naar beneden hebben zien komen. Na een tijdje zijn Freddy en ik ons slaapzak ingekropen terwijl Dewald de hele nacht met een geweer wakker blijft. Het was echt een geweldige ervaring zo midden in de bush, onder een prachtige sterrenhemel en heyna geluiden in slaap te vallen. Ik heb natuurlijk niet echt geweldig geslapen en terwijl ik wakker was voelde Freddy iets lopen en een klein prikje, er zat een schorpioen in zijn slaapzak en zijn vinger voelde lam aan. Na lang zoeken door Dewald hebben we de schorpioen gevonden en hij had een dikke stekel wat betekent dat hij dodelijk kan zijn. Waarschijnlijk was het een waarschuwings-prik aangezien Freddy nog steeds leeft. Ik moet er niet aan denken dat hij mijn slaapzak was ingekropen aangezien ik van de ene kant naar de andere kant aan het rollen was om een poging te doen om te slapen. We hebben daarna nog even rond het kampvuur gezeten en zijn weer terug gegaan naar het kamp. Na het ontbijt, zijn de jongens gaan slapen en heb ik nog het één en ander voor mezelf gedaan, zoals de was en lekker in het zonnetje gelegen. In de middag zijn we verder gegaan met het lakken van de planken.

Zondag ochtend om 3:00 ging de wekker, om 3:30 zaten we aan het ontbijt en om 4:00 waren we klaar om te vertrekken naar het krugerpark. Maar helaas auto kapot en het lukte niet om hem te maken dus om 4:30 terug naar bed en om 5:30 ging de wekker weer. We hadden besloten om naar de zonsopgang te kijken aangezien we toch al half wakker waren. Dus om 6:00 gingen we op pad langs het water richting een kleine berg die we ook beklommen hebben en heb ik genoten van de zonsopgang. Het was echt een super mooi gezicht en aangezien de rivier daar ook liep is er ook een moment dat je 2 zonnen heb één in de lucht en de ander in het water echt super. Om 7:30 waren we weer terug en konden we nog even rusten. Om 11:00 gingen we weer op pad we gingen schieten. Net buiten het kamp was er een oefen terrein, eerst ging ik schieten met het kleine geweer, met hele kleine kogeltjes, ik had er 4 van de 10 raak, wat erg goed bleek te zijn en één daarvan was in de bull wat tot nu toe de tweede keer was onder alle vrijwilligers dus ik voelde me best goed. Daarna ging Freddy en daar ging mijn goeie gevoel ook hij schoot in de bull, maar hij had vorige week ook al geoefend. Na dat twee keer te hebben gedaan gingen we met het grote geweer schieten, een geweer van 2/3 kg, met flinke kogels, een flinke knal en een flinke terugslag. Freddy ging eerst daarna ik, ik moet zeggen dat ik wel een beetje bang was voor de terugslag en dat mijn ik mijn schouder zou verbrijzelen, aangezien ik al verhalen had gehoord dat zelfs de jongens moeite hebben met het handelen van het geweer. Na veel aarzelen heb ik het dan toch uiteindelijk gedaan en dankzij de goede instructies viel het allemaal wel mee en heb het zelfs nog 2x keer gedaan. Helaas lukte het met niet om raak te schieten, het geweer is gewoon te zwaar en de terugslag te sterk waardoor het geweer een klein beetje omhoog schiet. Maar de mannen vonden dat ik het goed had gedaan, beter dan een aantal jongens. Na de lunch zijn we weer de planken gaan lakken voor de laatste keer. Daarna zijn we de grote berg gaan beklimmen, en het is echt klimmen, het is zelf kijken wat de beste weg over de rotsblokken is, het was erg zwaar en halverwege de berg stonden we op een klein randje met een flinke afgrond, moet zeggen dat dat wel even slikken was. Eenmaal aangekomen op de top hadden we een geweldig uitzicht en heb 2 kuddes met olifanten gezien. Één kudde stak de rivier over en dat was echt een heel gaaf gezicht er zaten ook kleintjes bij die lekker in het water aan het dartelen waren. Even later was er ook een giraf door het water aan het lopen, heel mooi om te zien hoe de dieren aan het einde van de dag lekker naar het water gaan om wat te drinken. We zijn expres aan het einde van de dag gegaan om ook meteen de zonsondergang te zien, ook die was prachtig. De afdaling ging gelukkig makkelijker, eenmaal beneden aangekomen was ik behoorlijk moe en mijn benen waren aan het branden, van alle krassen en schrammen die ik had opgelopen. Angezien ik 2 nachten bijna niet had geslapen en het niet zag zitten om weer om 3:00 de wekker te zetten. Hebben we besloten om volgende week naar het Krugerpark te gaan en dat we morgen naar Moholoholo rehabilitation center te gaan (waar ik bijna ook als vrijwilleger wilde werken).

Maandag ochtend om 7:00 vertrokken we naar Moholoholo rehabilitation center, al binnen een half uur hadden we neushoorns van heel dicht bij gezien. Helaas zijn de neushoorns erg schichtig en heb ik ze nog steeds niet goed op de foto, een paar minuten later zagen we een reusachtige leeuwin de weg over lopen maar ook zij was al snel verdwenen en geen foto van mijn eerste wilde leeuw. Na ongeveer een uur zag ik ook de buffolo's langs de weg waar we niet konden stoppen dus ook daar geen foto van. Eenmaal in Moholoholo aangekomen kregen we eerst een presentatie van wat ze doen en waar ze voor staan. Ook wordt er flink benadrukt hoe slecht het wildlife in Afrika er eigenlijk voor staat en wat wij allemaal hebben aangericht. Het is een mooi center, de dieren die er zijn kunnen niet meer in het wild worden losgelaten en met een aantal van de dieren wordt getraind voor show's en educatie. Zo was er een tamme cheeta die ze aan het trainen zijn en die iedereen mocht aanraken, ik heb een goochelaar geaaid en een kaapse gier van 14 kg op me arm gehad. Er liep ook een baby neushoorn rond van 20 maanden maar die was al behoorlijk onstuimig. Verder hadden ze nog wat leeuwen en 1 luipaard ( die echt veel en veel te dik waren) wilde honden, hyena's, servals en caracals, en nog wat andere dieren. Ik kan het natuurlijk niet met zekerheid zeggen maar ik denk dat ik een goede keus heb gemaakt om uiteindelijk toch voor Chipangali te werken. Vooral om het feit dat Moholoholo toch wat commerciëler lijkt te zijn en minder hard de vrijwilligers nodig hebben dan Chipangali. En Chipangali heeft veel meer aan katachtigen. Daarna zijn we ook nog naar het reptielen center gegaan, waar leuke papagaaien en schattige aapjes los rondliepen. Na nader inzien waren ze toch niet zo leuk één van de papagaaien liep je achterna om je vervolgens te bijten en we moesten ze weg slaan met onze tassen. En tijdens onze lunch probeerde de aapjes ons eten van ons bord te grijpen en ze zijn echt mega snel dus het was ze een paar keer gelukt om wat eten te stelen. Verder was het maar een klein center maar ik heb wel een boa constrictor om me nek gehad wat ook wel weer heel gaaf was.

Op de dinsdag gingen we boodschappen doen, en er moesten wat onderdelen gehaald worden en aangezien het zo lang duurde dacht ik van dan laat ik me haar maar invlechten. We zijn de hele stad 3 keer rondgelopen en werden van de ene kant naar de andere kant gestuurd maar uiteindelijk hadden we een kapper gevonden die mijn haar kon invlechten. Even vragen hoelang het duurt aangezien ik niet wilde dat iedereen op mij zou wachten, maar het zou niet zo lang duren en het was zo gebeurd. Na anderhalf uur was ik klaar, in mijn woordenboek is dat niet snel, en nadat iemand anderhalf uur aan me kop had getrokken had ik ook best hoofdpijn. Tijdens het invlechten maakte ik me zorgen omdat ze geen elastiekjes gebruikte en dacht dat ze één of andere knoop in mijn vlechtjes aan het maken was en ik ze vervolgens eruit moest knippen. Maar dat bleek niet zo te zijn en eenmaal weg van de kapper duurde het wel 2 minuten voordat mijn vlechten los begonnen te raken. Dus je kan je voorstellen dat als je anderhalf uur heb gezeten en weet dat iedereen op je aan het wachten is, flinke koppijn hebt en vervolgens de vlechten binnen 5 minuten eruit zijn dat ik flink pissig was. Maar helaas het is niet anders.

Verder heb ik een hele leuke week gehad en de tijd gaat erg snel, over een week ben ik alweer opweg naar huis.

Kusjes

Marja

Het is geweldig om te lezen. Jij bent niet de enige die Afrika gaat missen, wij gaan jouw verhalen daardoor ook missen , geniet er nog maar even van. Liefs uit Dreumel

Nel

Toch nog snel gegaan Viola, alweer je laatste weekje!
Geniet ervan. groetjes Nel

Henk en Janneke

Hoi Viola,

Wat heb je weer een mooie week gehad en wat heb je weer veel gezien. Hoe kan het nou dat je je wel 130 meter naarbeneden laat storten als of het niets is en het wel eng vind om met een geweer te schieten??? ha ha. Wij hebben met veel plezier al je verhalen gelezen, wat heb jij veel beleeft echt om nooit te vergeten. Tja en nu nog een week en dan op naar huis ik weet zeker dat heel veel mensen blij zullen zijn om jou weer in hun armen te kunnen sluiten. Want echt je verhalen zijn heel spannend en mooi maar we missen je wel.
Dikke kus van ons

Nancy

Jeetje wat een spannende verhalen weer! Ben idd blij dat jij die schorpioen niet in je slaapzak had zeg!!
Wij (ehh jij) kaaskoppen hebben te slap haar, die Afrikanen hebben van dat kroeshaar dat die stiekies niet nodig zijn haha.
Nou nog 1 weekje geniet en hou je fototoestel paraat want ik wil ook wel al die echte wilde dieren zien! Liefs en een dikke kus

Patries

Het blijft geweldig om te lezen. Ik heb vandaag alle verhalen nog een keer doorgelezen maar wat maak jij veel mee zeg. Ben je niet verbrand en zo door de zon? Je komt wel gehavend thuis lees ik. Allemaal herinneringen op je lijf, hehehe (is weer eens wat anders als een tatoo)
Kuzzz en we missen je